ZONNEPANELENPLAATS"Zonnepanelen? Dan bent u hier op de juiste plaats!"

Offerte aanvragen gratis en vrijblijvend!

Zonnepanelen nieuws

 • Zonnepanelen nog steeds voordelig in 2012?

  Zonnepanelen installeren is een investering dat nog steeds meer opbrengt dan beleggen of sparen. Momenteel wordt de terugverdientijd op 4 tot 6 jaar geschat. Hierna geniet je van gratis energie en kan je zelfs geld verdienen door de energie die je zonnepanelen opwekken te verkopen. Voor groenestroomcertificaten krijgt u wel een subsidie in 2012, 2013 en in de toekomst. Ook als u bijv. verwarmt via een elektrische kachel kunnen zonnepanelen zeer voordelig zijn!

Nieuwsbrief

Wens je u uit te schrijven?
Klik hier

Zonnetoren

Een zonnetoren is een toren die door middel van de warmte van de zon elektrische energie opwekt. Anders dan de zonneboiler werkt een zonnetoren niet met water maar met lucht. Door de warmte van de zon wordt de lucht onder de zonnecollectoren opgewarmd. Deze zonnecollectoren zijn zwart van kleur want zwart trekt te warmte van de zon aan.

Hoe werkt een zonnetoren?

Zoals u weet stijgt warme lucht. Deze warme lucht wordt naar de toren geloodst. In deze toren zit een generator met een wiel dat wordt aangedreven door de warme lucht. Doordat de warme lucht dit wiel in beweging brengt, wordt er elektrische energie opgewekt. Deze elektrische energie wordt opgewekt volgens het principe van een dynamo. In een dynamo zit een rotor en een stator. Doordat deze over mekaar heen draaien ontstaat er energie die uw fietslicht doen branden. Hier is de aandrijving het wiel van uw fiets. In een zonnetoren is de aandrijving van de rotor die over de stator draait de lucht die door de zon is opgewarmd en wil stijgen.

Het principe van de zonnetoren is ontwikkeld en ontworpen door een Duitse ingenieur namelijk Jörg Schlaich. Over heel de wereld staan heel wat zonnetorens, maar er is een dat zeker zal opvallen en die u van heel ver al zal zien en dat is de tower of power in de woestijn van Australië. Deze toren is een kilometer hoog. Maar werkt niet met zonnecollectoren maar met een serre. In de serre wordt het heel warm wanneer de zon er op schijnt. Deze warme lucht zal dan door de turbines van de toren stromen en ze in beweging zetten.

Extra voordelen van een zonnetoren

Onder de glazen platen die zorgen voor de warme lucht kan men gemakkelijk bloemen en planten kweken net zoals in een serre. Ook voor gedestilleerd water is een zonnetoren bruikbaar. De condens in de toren van de warme lucht is heel proper water en kan worden opgevangen. Nog een groot voordeel is dat de warmte lang in de grond en in de waterbassins blijft zitten dus een zonnetoren kan dag en nacht werken.

Prototype

Om te zien of dit idee eigenlijk in de praktijk zou werken, hebben ze in Spanje een prototype gemaakt, en dit in Manzanares zo'n 150 kilometer ten zuiden van Madrid. In 1981/1982 is deze toren gebouwd. De zonnetoren had een hoogte van 195 meter en een doorsnede van 10 meter. De drukturbine in de toren kon een piekvermogen van 50kW halen. Van 1981/1982 tot 1989 zijn er verschillende testperiodes geweest op de toren. De resultaten van deze testen waren positief. De wetenschappers waren het er over eens dat men de zonnetoren zou kunnen commercialiseren omdat hij bijna geen onderhoud vergt en ook omdat er eigenlijk maar 1 persoon nodig is om zo een hele toren te laten werken.

 

 

 • Zonnepanelen installeren

  Zonnepanelen subsidies worden niet meer uitegekeerd, maar zonnepanelen plaatsen is nog steeds een investering dat veel opbregt.

 • Subsidie zonnepanelen 2012

  Wie 1000 kWh genereert, krijgt een groenestroomcertificaat via VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) van het Vlaams Gewest. Dit kan je omruilen tegen een bepaalde ruilwaarde bij je netbeheerder. Dit kan je automatisch laten doen, wat de snelste manier is om je geld

 • Beste zonnepanelen

  Wie beslist om zonnepanelen te laten installeren wil vanzelfsprekend een zo hoog mogelijk rendement. Dit hangt af van meerdere factoren: de ligging van de panelen tegenover de zon, de hellingshoek, de oppervlakte maar ook de kwaliteit van de zonnepanelen zelf. Een goedkope installatie met een maximaal rendement...