De functie van de omvormer bij zonnepanelen
Wanneer je zonnepalen laat plaatsen dan ben je niet enkel klaar met enkel de panelen. Er komen nog wat onderdelen bij die ervoor zorgen dat je de stroom die je van zonnepanelen ontvangt ook daadwerkelijk kunt gaan gebruiken. Het belangrijkste onderdeel bij zonnepanelen is daarom de omvormer. Zonnepanelen kunnen enkel werken als er ook een omvormer is geplaatst. De prijs van de omvormer is vaak inbegrepen in de totaalprijs van zonnepanelen, net zoals de installatiekosten.
Wat is een omvormer en wat is zijn functie?
Aan de buitenkant stelt een omvormer niet zoveel voor. Het is een klein kastje dat op zolder of in de garage of schuur is geïnstalleerd en is verbonden met de zonnepanelen. De werking van een omvormer is daarentegen uitermate belangrijk. Zonder omvormer kun je niet profiteren van de energie die zonnepanelen leveren. Maar wat is de functie van deze omvormer? Zonnepanelen halen hun energie van de zonnestralen. Deze zonnestralen worden opgevangen in de zonnecellen in de zonnepanelen. Maar de stroom die zonnepanelen opwekken passen niet op ons stroomnetwerk. Onze huishoudelijke apparatuur werkt namelijk op wisselstroom. De stroom die zonnepanelen afgeven is gelijkstroom. En dit is exact de functie van de omvormer. Gelijkstroom van de zonnepanelen loopt naar de omvormer die deze stroom omzet naar wisselstroom en het vervolgens afgeeft voor gebruik in je woning.
De capaciteit van de omvormer
Er zijn verschillende soorten omvormers op de markt. Je moet dus de soort omvormer kiezen die bij jouw zonnepanelen past, maar ook heel belangrijk is het dat de capaciteit die de omvormer aankan, overeenkomst met de capaciteit die de zonnepanelen leveren. Je kunt hele goede zonnepanelen hebben met veel vermogen, maar als de omvormer niet voldoende capaciteit heeft kun je niet optimaal profiteren van je zonnepanelen. Wel kunnen zonnepanelen een rendementsverlaging krijgen door schaduw of dagen zonder zonneschijn. Een omvormer met teveel capaciteit is daarom ook niet goed. Gemiddeld gezien mag de capaciteit van een omvormer 10% groter zijn en 20% kleiner dan de zonnepanelen.
Soorten zonnepanelen
String omvormers
String omvormers komen het meeste voor. De zonnepanelen op het dak zijn met elkaar verbonden door middel van lange strings. De strings worden vervolgens gekoppeld aan de omvormer. Dit systeem wordt gebruikt bij zonnepanelen die allen dezelfde kant opstaan. Er zijn ook multi string omvormers, dit systeem is van toepassing bij grote zonnepaneelsystemen. Er wordt dan gebruik gemaakt van twee onafhankelijk van elkaar werkende strings.
Micro omvormers
Heb je zonnepanelen die elk een eigen hellingshoek of stand hebben, dan werkt een micro omvormer het beste. Hierbij krijgt elke zonnepaneel een eigen omvormer. Voordeel is dat je dan het rendement per zonnepaneel kunt controleren. Nadeel is dat er lastig bij te komen is in geval van een storing.